Mere lokalt økologisk mel i lokale butikker
Formålet med projektet er, at udvikle produktions- og afsætningskoncepter for økologiske melprodukter i lokal detailhandel fra lokale primærproducenter. Desuden er der en række håndværksmæssige, fødevaretekniske og praktiske udfordringer, som primærproducenter står overfor, når de ønsker at sælge mel fra eget korn fra egen bedrift. Hvordan sikrer man fx, at melet har de rigtige bageegenskaber?
I sammenarbejde med erfarne økologiske møller bearbejdes disse problemstillinger, og viden formidles ved workshops samt konceptmappen ”Mit lokale økologiske mel”. Muligheden for at benytte eksisterende møllerier til lønformaling samt yderligere forretningskoncepter beskrives ligeledes i projektet.
Projektet indeholder følgende hovedaktiviteter og produkter:
- Konceptudvikling og beskrivelse af melprocessens udfordringer
- Afprøvning af metoder til håndtering og lagring af mel hos lokale producenter
- Formidling via tre workshops for nye melproducenter
- Konceptmappen – ”Mit lokale økologiske mel”.
Projektet skal styrke den lokale afsætning af specialmel og bidrage til værdiøgningen af den økologiske primærproduktion. Uddannelsesaspektet i projektet bidrager desuden til en større forståelse for kvalitetskorn blandt de økologiske landmænd. Ved workshops opbygges netværk og potentielle samarbejder landmænd imellem samt mellem møllerier og landmænd.